Newsletter

Dans les yeux de Van Gogh. L'empreinte des artistes belges sur Vincent van Gogh

Vincent Van Gogh - Publisher Silvana / Musée Félicien Rops - Ouvrage broché - 150 pages - Text in Français - Published in 2021

Vanaf 1873 vermeldt Van Gogh het werk van de Belgische kunstenaar en tekent hij een oudere slapende dame "naar Rops".

20,85 €

Only 0,01 € for Shipping on any order over 29€ in France

Customer ratings and reviews

Nobody has posted a review yet
in this language
Model 9788836645862
Artist Vincent Van Gogh
Author Collectif sous la direction de Bart Moens
Publisher Silvana / Musée Félicien Rops
Format Ouvrage broché
Number of pages 150
Language Français
Dimensions 280 x 240
Published 2021
Museum Musée Félicien Rops, Namur, Belgique

Tien jaar later vermeldt hij zijn interesse voor de karikaturen van Rops en zijn tijdschrift Uylenspiegel (uitgeven tussen 1856 en 1863) in zijn briefwisseling: « In Belgie hebben in der tijd Felicien Rops en de Groux onder anderen mooie types geteekend in een blad dat Uilenspiegel heette en dat ik in der tijd gehad heb en ontzettend graag terug zou hebben doch helaas niet meer vinden kan. Van de Groux vooral waren er dingen in zoo mooi als Israels». Hij heeft het met zijn broer ook over de landschappen die Rops schilderde.

Tijdens zijn verblijf in België tussen 1878 en 1885 bezoekt Van Gogh verschillende musea en tentoonstellingen, waarover hij schrijft naar zijn broer Théo. Charles Degroux, Henri De Braekeleer, Henri Leys, Constantin Meunier, Charles Mertens, Joseph Coosemans en nog andere kunstenaars hebben een impact op zijn werk als schilder. Hij wordt tijdens zijn verblijf in België omringd door kunstenaars uit de avant-garde groep les XX tot een groot schandaal losbarst: Henry de Groux verzet zich tegen de iconografie van Van Gogh, in die mate zelfs dat de Groux uit de groep gesloten wordt. Anna Boch daarentegen heeft veel interesse voor het werk van de kunstenaar en koopt een schilderij, het enige dat tijdens zijn leven verkocht wordt.
Welke Belgische kunstenaars werden door Van Gogh bekeken, beoordeeld en op prijs gesteld? Wat waren de kritieken op het avant-gardistische werk van Van Gogh tijdens zijn verblijf in België? Hoe werd zijn moderniteit aanvaard en verbonden met werken van Belgische kunstenaars? De tentoonstelling « Dans les yeux de Van Gogh » tracht hierop een antwoord te geven door werken van bepaalde kunstenaars die Van Gogh vermeldde te tonen.

Reviews

Be the first to write your review !

Recently viewed items